Buji Kablosu Değişimi
Buji Kablosu Değişimi
Bu işlem tamirciler ve yetkinliği olan oto servisler tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Buji kablolarınızın belli bir süreden sonra değiştirilmesi gerekebilir. Zaman içerisinde buji kablolarında aşınma, yırtılma gibi hasarlar oluşabilmektedir. Bu tür hasarlar çoğunlukla kapüşon bölümünde buji ve bobin bağlantılarına yakın alanlarda daha net bir şekilde görünür. Yapılması gereken aracınıza uygun yeni buji kablosunu temin ettikten sonra, eski kabloların sökülüp yenileriyle değiştirilmesidir.
Buji Kablosu Değişim İşlemi
Aracınızda bulunan ateşleme bobini, akünüzden gelen 12V gücü yaklaşık 25.000 volt gibi yüksek bir voltajlık enerjiye dönüştürür. Oluşan bu yüksek gerilimin, direnç kaybı yaşanmadan bujiye iletilmesi sağlanır. İşte buji kabloları tam olarak bu görevi üstlenmek için üretilmişlerdir. İletken kablolar kalın bir koruyucu tabaka ile birlikte silikon veya kauçuk gibi koruyucu bir madde ile sarılmıştır. Her bir buji kablosunun bir ucunda ateşleme bobinine bağlantı sağlanırken, diğer ucunda ise bujiye bağlantı sağlanır. Bütün bujiler için ayrı ayrı buji kablosu bulunmaktadır. Zaman içerisinde motor sıcaklığından dolayı koruma malzemesi arıza verebilir veya çatlamalar oluşabilir. Bu durumda, buji kablolarının tehlike oluşturacak şekilde kıvılcım üretmesi mümkündür. Bu sebepten dolayı değiştirilmeleri gerekir. Bu işlemleri yaparken aracınızı asla çalışır vaziyette tutmamalısınız.
Kablo Sırasını ve Boyunu Not Edin
Çıkardığınız her kablonun uzunluğunu ve nereden alındığını kaydedin. Her eski kabloyu çıkardığınız yerlere karşılık gelecek şekilde yeni kabloları ayarlayıp yerleştirmeniz gerekmektedir. Kabloları doğru sırayla bağlamazsanız eğer motorunuzda doğru bir şekilde çalışmayabilir ve hatalı ateşleme durumları yaşanabilir. İşaretlemelerin kaybolmaması için her çıkardığınız kablo ve bağlantıları net olarak nereden söküp taktığınızı bilmeniz için işaretlemeler kullanmalısınız.
Kablo Sökme işlemini Dikkatli Bir Şekilde Yapmalısınız
Kabloları çıkarıp sökerken asla kabloyu tutarak çekmeye çalışmayın. Kabloyu çekerseniz, buji kablosunu çıkarmak yerine koparabilir ve kaş yaparken göz çıkarabilirsiniz. Bazı bağlantılar bujiye çok sıkı şekilde yapışık olabilir. Eğer lastik bağlantı sıkıca tutulmuşsa ve kolayca çıkmıyorsa, çekerken döndürmeyi deneyin. Antalya Döşemealtı Otopratik olarak sizlere her türlü bakım ve onarım konusunda destek olabiliriz.