Aks Değişimi
Aks Nedir ve Neden Değişim ve Bakıma İhtiyaç Duyar?
Araçların hareketini ve tekerleklerinin dönmesini sağlayan "aks" parçası, güç ve torkun tekerleklere aktarılmasında önemli bir parçadır. Halk arasında "dingil" olarak da bilinen bu çelik parça sayesinde aracınızın genel yükünün güvenli bir şekilde taşınmasında etkendir. Aracınızın virajlarda ve dönüşlerde stabilitesini koruyarak aracınızın sağlıklı bir şekilde dönüş alabilmesini sağlar. Aracın güvenliğinin de sağlanması açısından da önemli bir role de sahiptir.
Aks Neden Değişim ve Bakıma İhtiyaç Duyar?
Aracınızda belirli bir seviyenin üzerinde taşınan yük, ruhsat bilgilerinde belirtilen yük kapasitesini aşarsa, aksın aşırı yüklenmesi yüzünden sorunlar oluşabilir ve bu problemler dahilinde aks arızası ile karşılaşabilirsiniz.
Yol tutuş sırasında rulmana çarpan nesneler aks arızası yaşanmasında en büyük etkenlerin başına yer almaktadır. Aks keçesinin herhangi bir şekilde deforme olması yüzünden şanzıman yağı kaçağı meydana gelebilir. Bu durum sebebiyle frenlerinizde tutmama durumları gibi problemlerle karşılaşabilirsiniz.
Aks sürekli olarak titreşim üretir ve baskı altında kaldığında hızlı bir şekilde aşınmalar olabilir. Bu yüzden aksın ömrünü uzatmak aracınızın güvenliğini sağlamak için düzenli kontrol gerektiren bir durumdur.
Aks değişim ve bakımı için belirtileri nelerdir?
Aks ile ilgili bir sorun yaşadığınız zaman aksın aracı sarsıntılı bir şekilde çalıştırması, aracın titremesi, aracın yolda ilerlemekte zorluk yaşaması ya da aniden hızlanması , aks kırılması gibi durumlar yüzünden meydana gelir. Aksın kirli görüntüsü de aks bakımına ihtiyaç duyduğunu belirtir. Bu yüzden kontrolleri yapılırken yağlanmamış ve kirli görünümlü araç aksının bakım istediği bilinmelidir.
Aks Değişimi Nasıl Yapılır?
Aks değişimi; aracın havaya kaldırılması ve tekerlerle aks vidalarının sökülmesi ardından aks yerinden çıkarılır ve yerine yenisi takılır. Aks tam olarak sabitlendikten sonra vidaları sıkılır ve tekerler yerine geri takılır. Daha sonra profesyonel bir kişi tarafından sorun olup olmadığı test edilmelidir.
Aks Bakımı Hangi Sıklıkta Yapılmalıdır?
Aks bakım sıklığı aracın kilometresi, kullanım şekli ve yıllara göre değişim gösterebilir. Genel olarak oto servis bakımlarında aracın aks yağ bakımı gibi durumları kontrol edilir. Aracınızın kullanımında belirtilen süreler dahilinde hareket etmeniz oldukça faydalıdır.
Araç Bakım Hizmetleri
- Aks Değişimi
- Amortisör Değişimi
- Amortisör Takozu Değişimi
- Baskı Balata Değişimi
- Benzin Filtresi Değişimi
- Check-Up
- Debriyaj Balatası Değişimi
- Direksiyon Kutusu Değişimi
- Dizel Araç Bakımı
- Egzoz Muayenesi
- El Freni Teli Değişimi
- Fren Balatası Değişimi
- Fren Disk Değişimi
- Hava Filtresi Değişimi
- Helezon Yay Değişimi
- Kampana Fren Balatası Değişimi
- Kızdırma Bujisi Değişimi
- Periyodik Bakım
- Rot Başı Değişimi
- Rot Kolu Değişimi
- Rotil Değişimi
- Silecek Değişimi
- Süspansiyon
- Triger Kayışı Değişimi
- Triger Zinciri Değişimi
- V Kayışı Değişimi
- Yağ Filtresi Değişimi
- Yakıt Filtresi Değişimi